Ako zaheslovať poštového klienta Thunderbird za pár sekúnd?

Používate na prijímanie a odosielanie e-mailových správ poštového klienta Thunderbird ktorý je nainštalovaný na počítači ku ktorému okrem Vás majú prístup aj iní používatelia? V takom prípade by ste si mali chrániť svoje súkromie heslom.
Po nastavení hesla pri spúšťaní Thunderbirdu bude tento poštový klient  od Vás požadovať zadanie hesla. Až po zadaní hesla budete mať prístup k zoznamu doručených správ, adresáru kontaktov a k ďalším funkciám Thunderbirdu.
Ak náhodou používate prenosnú verziu tohto e-mailového klienta a prenášate ho so sebou na USB kľúči, potom toto nastavenie považujem za nevyhnutné!
 

Nastavenie hlavného hesla v Thunderbirde

 
1. Po spustení Thunderbirdu v hlavnom menu zvoľte Nástroje / Možnosti.
Možnosti Thunderbirdu sekcia všeobecných nastavení
2. V možnostiach Thunderbirdu hornou, alebo dolnou šípkou prejdite do sekcie Bezpečnosť.
Možnosti Thunderbirdu sekcia bezpečnosť
3. V sekcii Bezpečnosť klávesom Tab prejdite na zoznam záložiek a v záložke Heslá začiarknite voľbu "Používať hlavné heslo".
Odčiarknutá voľba používať hlavné heslo
4. V následne zobrazenom dialógu do polí pre zadanie hesla a overenie hesla zadajte požadované heslo a kliknite na OK.
zadanie a overenie hesla
5. Okno informujúce o úspešnej zmene hesla zavriete tlačidlom OK.
Info o úspešnej zmene hesla 
Po týchto nastaveniach pri spúšťaní Thunderbirdu bude program od Vás požadovať heslo.
 

Vypnutie hlavného hesla v Thunderbirde

 
Časom sa vyššie uvedená situácia mohla zmeniť a k Vášmu počítaču máte prístup už iba vy. V takom prípade predpokladám, že budete chcieť heslo na prihlásenie doThunderbirdu vypnúť.
1. Spustite Thunderbird a zadajte heslo.
2. Po spustení Thunderbirdu v hlavnom menu zvoľte Nástroje / Možnosti.
3. V možnostiach Thunderbirdu hornou, alebo dolnou šípkou prejdite do sekcie Bezpečnosť.
4. V sekcii Bezpečnosť klávesom Tab prejdite na zoznam záložiek a v záložke Heslá odčiarknite voľbu "Používať hlavné heslo".
Začiarknutá voľba Používať hlavné heslo
5. Zadajte hlavné heslo a pokračujte tlačidlom "Odstrániť".
Potvrdzujúci dialóg na odstránenie hesla
Posledné informatívne okno o úspešnej zmene uzavriete kliknutím na OK.
Po týchto krokoch Thunderbird už nebude chránený heslom a pri jeho spúšťaní nebudete musieť zadávať heslo.